fredag, november 09, 2012

Gruvhot i Kirunafjällen



Karta från Hannans Reward Ltd (tidigare Scandinavian Resources).

En bra artikel och disskusion på utsidan.se om planerna på gruvbrytning.  Man kan mycket riktigt fråga sig varför utländska bolag ska få prospektera och öppna nya gruvor helt hejdlöst.  I Kirunaområdet kan det i alla fall inte handla om arbetstillfällen.  Arbetslösheten är väldigt liten och det finns inte ens bostäder åt de som redan bor här.  Däremot förstör nya gruvor friluftsområdena kring Kiruna.  Dessutom kan man se brytningsplanerna som stöld från framtida generationer.

1 kommentar:

Mats Holmström sa...

En bra kommentar 2012-11-08 av signaturen N-P på Utsidan:

Jag har läst på Utsidan länge men ej registrerat mig förrän nu, för detta är något som har så stora konsekvenser för alla som bor här uppe.

I Kiruna har vi LKAB som bland annat tömt mer än halva sjön som staden ligger vid och nu förbereder för att bryta malm under stadskärnan. Detta är redan det ett stort problem men jag hoppas ändå att det går att bygga om staden till något nytt och bra.

Däremot så har jag ingen förståelse för att företag ska bryta malm och förstöra fjällvärlden här uppe!

Det handlar i många fall om gruvor med en beräknad livslängd på 5-10 år och där vinsterna dessutom hamnar i fickorna på utländska företag.
I Kiruna handlar det inte heller om att ge lokalbefolkning arbete, för redan nu så pendlar väldigt många från södra Sverige till Kiruna för att arbeta.

Det sägs att vid ny gruvdrift måste det avsättas pengar för att återställa marken men en förstörd fjällvärld går inte att ersätta med pengar.

Så frågan är varför? Oersättliga värden blir skövlade och vinsterna från brytningen hamnar utanför Sverige, detta i samhällen dit folk pendlar för att arbeta och där de nytilltänkta gruvorna har en livslängd på 5-10 år.

Den starka efterfrågan på råvaror i Kina har fått dem att säkra tillgångar i främst Afrika, i Sverige ska malmen upp till varje pris så fort som möjligt, utan en tanke på framtiden och i stort sett utan någon ersättning till staten.

Jag rekommenderar serien "Malmens makt" på Sveriges Radio P1 för alla som är intresserade av hur det ser ut här uppe med nuvarande gruvbrytning och med alla förberedelser för nya gruvor:


http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=1316&grupp=18655