söndag, februari 13, 2011

Girighet styr

En utmärkt insändare i torsdagens NSD.

Det pågår hemliga diskussioner mellan Gällivare kommun och LKAB om samhällsomvandlingen.

Som vanligt utan dialog med folket.

LKAB har under många decennier styrt utvecklingen på ett sätt som gjort att kostnaden för bolaget blivit så låg som det bara är möjligt.

LKAB:s drivkraft i denna process är och förblir girighet. Största möjliga vinst till så liten kostnad som möjligt.

Kommunen styrs av en helt felaktig föreställning om att allt måste göras enligt bolagets önskemål för att trygga sysselsättningen.

I själva verket skulle en snabb avveckling av Malmberget och en snabb uppbyggnad av nya bostäder och verksamheter både utöka antalet arbetstillfällen och förhindra att kommunens invånarantal kraftigt sjunker.

Vem som helst kan garantera att gruvan inte läggs ner, även om kommunen ställer kravet att människors väl och ve måste gå före profiten.

Efter alla investeringar som gjorts i gruvan och med tanke på de stora vinster som ligger och väntar djupt nere i berget, är en nedläggning otänkbar.

LKAB har råd att betala samhällsflytten. När denna är genomförd är det fritt fram för bolaget att spränga och damma ner. Och att stängsla in industriområdet.

Kommunen måste se till att bolaget åtgärdar de områden som redan har blivit förstörda innan bolaget ges möjlighet att helt förstöra levnadsförhållandena också i Västra Malmberget!

Annars slutar det med att malmen plockas ut medan människorna lämnas kvar instängslade och med känslan av total maktlöshet. Så som redan skett i Östra.

Kommunens skyldighet är att sätta stopp för bolagets härjningar med människors liv, hälsa och egendom!

Av Bengt Anderman Malmberget

Inga kommentarer: